Vil du prøve ut klimavennlig
mat i to uker?

Bli med i det nye klimaprosjektet Meatigation!

Det snakkes mye om hvordan kostholdet vårt skal bli i framtida med tanke på kjøttkonsum og klimaendringer. Hvordan skal matvanene våre se ut? Hva kommer vi til å spise?  

Prosjektet MEATigation tar for seg endringer i matvaner som et mulig klimatiltak. I den forbindelse ønsker vi innsikt i hvilke utfordringer og løsninger som dukker opp når folk bytter til veganske og kjøttreduserte kosthold i en helt vanlig uke. Hvordan fungerer forskjellige typer klimavennlige kosthold i hverdagen? Hva skjer – om noe – når hele familien er veganere i en uke?  Hvordan funker taco-fredagen? Og hvordan er det når det er selskap eller besøk?

Vi i MEATigation søker kostholdsnysgjerrige mennesker fra hele Norge til å prøve ut nytt kosthold i to uker. En uke vil inneholde et kjøttredusert kosthold, og en uke vil inneholde et vegansk kosthold. Familier, venner som bor sammen, samboende par, alle er velkomne til å delta!

Det eneste som er viktig er at dere ikke er veganere.

Foto: Center for Genomic Gastronomy

Hvordan foregår det?

Matforsøket skal gjennomføres i januar og februar 2023.

Hver deltakende husholdning får velge to av tre typer kosthold, og det følger med en god oppskriftsbok for hver av dem. Kostholdene er ved hjelp av ernæringsviter Silvia Coutinho lagt opp slik at de kan fungere med hensyn til allergier.

En uke med vegansk kosthold et obligatorisk i forsøket, mens den andre uken kan man velge en av to kostholdstyper.

1. En uke vegansk kosthold (obligatorisk)
I en uke spiser deltakerne vegansk mat, med god informasjon og mye inspirasjon fra forsøkets oppskriftshefte.

2. En uke med EAT Planetary Health Diet (valgfritt)
EAT Planetary Health Diet ble lansert av EAT Foundation i 2019. Halvparten av maten i dette kostholdet består av grønt, frukt og nøtter. Dere følger dette prinsippet med massevis av fristende råvarer som basis.

3. En uke med Eat Like Your Grandparents (valgfritt)
Basert på norsk tradisjonskost har MEATigation-forskerne satt sammen en ukemeny med kjente og nye retter fra norsk mathistorie.

Ingen forkunnskaper kreves for deltakelse. Vi kommer til å gi oppskrifter og ideer for hele forsøksperioden. Deltakerne vil bli intervjuet i forbindelse med prosjektet. Dere vil bli bedt om å føre en digital måltidsdagbok og å ta bilder av den nye mathverdagen i forsøksperioden.

Er du interessert i å delta?

Ta kontakt med forsker Martin Loeng!

Send en e-post til martin.loeng@ntnu.no med overskriften «Jeg vil delta» eller «Jeg har spørsmål» eller ring Martin på +47 45399278.

Om prosjektet

Reduksjon i vestlig kjøttkonsum er et kritisk element i det å sikre global matsikkerhet, og å bedre både menneskelig helse og dyrehelse. I de nordiske landene spesielt er folk tvilende til å redusere sitt kjøttkonsum, på tross av en generell positivitet til å gjøre endringer for klimaet. Kjøtt er ikke bare kalorier, det er kultur.

MEATigations hovedmål er å identifisere bærekraftig «kjøttbruk» og kjøttkonsum i Norge gjennom å utforske hvordan kjøtt er integrert i norske matvaner og praksiser rundt mat.

Prosjektet MEATigation har partnere fra industri, kultursektoren og universitet- og høgskolesektoren i Norge, Storbritannia og Nederland. Forskningsgruppa består av forskere innen geografi, psykologi, sosialantropologi, historie, kjønnsstudier, filosofi og medisin.