Vil du prøve ut klimavennlig mat i to uker?

Bli med i klimaprosjektet Meatigation! 

Photo: Center for Genomic Gastronomy

Det snakkes mye om hvordan kostholdet vårt skal bli i framtida med tanke på kjøttkonsum og klimaendringer. Hva kommer vi til å spise?  Hvordan skal matvanene våre se ut?

Prosjektet MEATigation tar for seg endringer i matvaner som et mulig klimatiltak. I den forbindelse ønsker vi innsikt i hvilke utfordringer og løsninger som dukker opp når folk bytter til veganske og kjøttreduserte kosthold i en helt vanlig uke. Hvordan fungerer forskjellige typer klimavennlige kosthold i hverdagen? Hva skjer – om noe – når hele familien er veganere i en uke?  Hvordan funker med taco-fredagen? Og hvordan er det når det er selskap eller besøk?
Vi søker kostholdsnysgjerrige mennesker fra hele Norge til å prøve ut nytt kosthold i to uker.
En uke vil inneholde et vegansk kosthold, og en uke vil inneholde et kjøttredusert kosthold. Familier, venner som bor sammen, samboende par, alle er velkomne til å delta! 
Det eneste som er viktig er at dere ikke allerede er veganere.

Hvordan foregår det?

Matforsøket skal gjennomføres i januar og februar 2023. 

Hver deltakende husholdning får prøve to av tre typer kosthold, og det følger med en god oppskriftsbok for hver av dem. Kostholdene er ved hjelp av ernæringsviter Silvia Coutinho lagt opp slik at de kan fungere med hensyn til allergier. En uke med vegansk kosthold er obligatorisk i forsøket, mens den andre uken kan man velge en av to kostholdstyper.
  • En uke vegansk kosthold (obligatorisk)
    I en uke spiser deltakerne vegansk mat, med god informasjon og mye inspirasjon fra forsøkets oppskriftshefte.
  • En uke med EAT Planetary Health Diet (valgfritt) 
    EAT Planetary Health Diet ble lansert av EAT Foundation i 2019 og oppdatert nylig. Halvparten av maten i dette kostholdet består av grønt, frukt og nøtter. Dere følger dette prinsippet med massevis av fristende råvarer som basis.
  • En uke med Eat Like your Grandparents, eller ELG Diet (valgfritt) 
    Basert på norsk tradisjonskost har MEATigation-forskerne satt sammen en ukemeny med kjente og nye retter fra norsk mathistorie.
Ingen forkunnskaper kreves for deltakelse. Vi kommer til å gi oppskrifter og ideer for hele forsøksperioden. Deltakerne vil bli intervjuet i forbindelse med prosjektet. Dere vil bli bedt om å føre en digital måltidsdagbok og å ta bilder av den nye mathverdagen i forsøksperioden.

Er du interessert i å delta? 

Ta kontakt med forsker Martin Loeng! 
Send en e-post til martin.loeng@ntnu.no med overskriften «Jeg vil delta» eller «Jeg har spørsmål» eller ring Martin på +47 45399278.